نمازشب
18 خرداد 1391 توسط گنجی
مرحوم علي بن بابويه قمي پدر شيخ صدوق نامه اي به امام عسكري(عليه السلام) نوشت و در آن از امام استدعا نمود كه او را پند دهد. امام در پاسخ چند نصيحت مرقوم فرمودند كه يكي از آنها توصيه به نماز شب بود كه حضرت چنين سفارش فرمودند: جدم رسول الله(صلي الله عليه و آله و سلم) به پدرم اميرالمؤمنين(عليه السلام) فرمودند «يا علي عليك بصلائ الليل، عليك بصلائ الليل عليك بصلائ الليل، ليس منا من استخف بصلائ الليل» علي بر تو باد نماز شب، بر تو باد نماز شب، بر تو باد نماز شب، از ما نيست هر كس نماز شب را سبك بشمارد (انوار البهيه، باب وصاياي امام يازدهم).
نماز شب؛ عزت دنيا، نور آخرت
مرحوم شهيد ثاني در شرح لمعه، كه معروفترين و مهمترين كتاب فقهي شيعي است و بيش از 7 قرن است كه كتاب درسي حوزههاي علميه است در كتاب الشهادات مينويسد: اگر شاهد نسبت به مستحبات مؤكد مانند غسل روز جمعه و تسبيحات حضرت زهرا(سلام الله عليها) و نماز شب و مانند آن بي تفاوت باشد؛ از عدالت ساقط است و شهادتش قابل استماع نيست. از روايت فوق و متن فتواي شهيد ثاني اهميت نماز شب مشخص مي شود.
نماز شب حقيقتاً يك توفيق آسماني است كه مانند همه فضيلتها نصيب هر نااهلي نمي شود. فردي از اميرالمؤمنين(عليه السلام) پرسيد چرا ما توفيق شب زندهداري و نماز شب پيدا نمي كنيم؟ حضرت فرمودند براي اين كه روز مراقب اعمالتان نيستيد و گناهان روز شما را در شب زنجير مي كند و توان پرواز را از شما مي گيرد.
امام صادق(عليه السلام) فرمودند: نماز شب فقر و پريشاني را از زندگي مي برد.
در روايت است كه در قيامت جايگاه نوراني وجود دارد كه همگان به آن غبطه مي خورند و آن جايگاه مخصوص نماز شبخوانان است.
همچنين در روايت است نماز شب كسالت و تنگ خلقي و كينه توزي و فشار قبر را از انسان دور مي كند و بركت و آرامش و بزرگي و رزق به ارمغان مي آورد.
امام سجاد(عليه السلام) فرمودند آنان كه اهل شب زندهداري و نماز شب هستند داراي صورتهايي دلنشين و جذاب هستند زيرا در خلوت شب، نور خدا بر صورتهاي آنان مي تابد و در روز مردم نور خدا را در صورتهاي آنان مشاهده مي كنند.
نماز شب 11 ركعت است كه به صورت ذيل بايد ادا شود: 8 ركعت به نيت نافله شب كه هر 2 ركعت به يك سلام (4 تا 2 ركعت) بعد 2 ركعت به نيت شفع كه مستحب است در ركعت اول بعد از حمد سوره ناس خوانده شود و در ركعت دوم بعد از حمد سوره فلق (البته در هر ركعت مي توان همان سوره توحيد را هم خواند) و بعد يك ركعت به نيت وتر كه بعد از حمد سه مرتبه سوره توحيد و بعد سوره فلق و بعد سوره ناس سپس دست چپ را به حالت قنوت بلند كرده و با دست راست شماره با تسبيح اذكار را بيان مي كنند كه البته اذكار و دعاهاي قنوت وتر مستحب است و مي توان آنها را به طور كامل انجام داد و يا به اختصار و در حد توان و ميل روحي آنها را ذكر كرد كه عبارتند از: 70 مرتبه استغفرالله ربي و اتوب اليه و بعد 7 مرتبه هذا مقام العائذ بك من النار – 300 مرتبه العفو و بعد از آن رب اغفرلي و ارحمني و تب علي انك انت التواب الغفور الرحيم؛ براي چهل مؤمن طلب مغفرت نمودن: الله اغفر لفلان… چه زنده باشد و يا از دنيا رفته باشد، اهل تقوا باشد يا گناهكار… فقط به ولايت و امامت اهل بيت معتقد باشد… سپس ركوع و بعد 2 سجده و تشهد و سلام و تسبيحات حضرت زهرا (سلام الله عليها) البته اينها موارد استحبابي است كه در روايات آمده و نمازگزار مختار است هر دعايي كه مي خواهد در قنوت داشته باشد چه طولاني و چه اندك و كوتاه.
البته فقهاي عظام مي فرمايند از اين 11 ركعت اگر كسي از نظر روحي و جسمي آمادگي يا توان نداشت مي تواند همان 3 ركعت شفع و وتر را بخواند.
در هر صورت خوشا به حال آن كس كه در شب با خدا هم كلام مي شود ولو به يك سبحانالله و استغفرالله-
التماس دعا